שימוש בקטעים מומלצים (Featured Snippets) וחיפושים ללא הקלקה: אתגרים חדשים בקידום אתרים

שימוש בקטעים מומלצים (Featured Snippets) וחיפושים ללא הקלקה: אתגרים חדשים בקידום אתרים

בשנים האחרונות, נוף תוצאות החיפוש של גוגל עובר טרנספורמציה מתמדת. אחד השינויים המשמעותיים ביותר הוא העלייה בבולטות של קטעים מומלצים (Featured Snippets) - תשובות ישירות ותמציתיות לשאילתות, המוצגות בקופסה נפרדת מעל לתוצאות החיפוש הרגילות. תופעה נוספת שצוברת תאוצה היא "חיפושים ללא הקלקה" - מקרים בהם משתמשים מקבלים מענה מספק כבר בדף התוצאות, מבלי לנווט לאתרים עצמם. מגמות אלו מציבות אתגרים חדשים בפני מקדמי אתרים, המחייבים חשיבה מחודשת על אופטימיזציה לקטעים מומלצים כחלק מתהליך קידום האתרים הכולל. בואו ננתח את ההשפעה של השינויים הללו ונבחן אסטרטגיות מעשיות להתאמת תכני האתר לעידן החדש.

הכוח הגובר של קטעים מומלצים

על פי מחקר של Ahrefs משנת 2020, כ-12.3% מתוצאות החיפוש בגוגל כללו קטע מומלץ. זהו זינוק דרמטי מ-9.3% בשנת 2018, ומגמת העלייה נמשכת. יתרה מכך, מתוך אותם 12.3%, בכמעט 24% מהמקרים הקטע המומלץ הגיע מאתר שונה מזה שדורג ראשון בתוצאות האורגניות. כלומר, גוגל נותנת עדיפות לרלוונטיות ולאיכות התשובה הישירה על פני מיקום האתר עצמו.

המסקנה ברורה: קידום אתרים אפקטיבי כיום חייב לכלול אופטימיזציה ממוקדת לקטעים מומלצים. מקדם האתרים המודרני אינו יכול להסתפק בדירוג גבוה בלבד, אלא צריך לייצר תשובות מדויקות, תמציתיות ומקיפות שימשכו את תשומת ליבו של האלגוריתם לבחירה כקטע מומלץ.

דוגמאות לתעשיות שבהן קטעים מומלצים הפכו לנוכחות דומיננטית כוללות מידע רפואי, מתכונים, הגדרות מילים, פתרון בעיות טכניות ועובדות כלליות. אתרים בתחומים אלו חייבים להתאים את התוכן כך שיתמצת את התשובה המרכזית באופן ברור, מדויק וקל לעיכול על ידי גוגל.

אופטימיזציה לחיפושים ללא הקלקה

מגמת ה-Zero-Click Searches, או חיפושים ללא הקלקה, מגלמת מציאות מאתגרת נוספת עבור בעלי אתרים. מחקר של Jumpshot מצא שבשנת 2019, כ 49% מכלל החיפושים בגוגל לא הובילו למעבר של המשתמשים לאתרים עצמם. משתמשים רבים קיבלו תשובה מספקת ישירות בדף התוצאות, בין אם בזכות קטע מומלץ, תוצאות מקומיות, מענה קולי או פורמטים אחרים של "תשובות מהירות" שגוגל מספקת.

עבור מקדמי אתרים, זו אינה בשורה טובה. הרי המטרה של קידום אתרים היא בדרך כלל להגדיל תנועה לאתר עצמו, ולא רק לספק מידע בדף התוצאות. אז כיצד ניתן להתמודד עם המגמה המדאיגה הזו ועדיין למשוך קליקים ומבקרים?

אחת האסטרטגיות היא ליצור תוכן עשיר ומושך שלא ניתן לסכם בקלות בפורמט תמציתי. כתבות מעמיקות, סיפורים ייחודיים, ראיונות בלעדיים, מדריכים מפורטים שלב-אחר-שלב - אלה סוגי התוכן שעדיין מניעים משתמשים לגשת לאתר עצמו. בעת התכנון של פיסות תוכן חדשות, שאלו את עצמכם: האם התוכן הזה מספק ערך ייחודי שלא ניתן לתמצת בכמה שורות או פסקאות? אם כן, סביר שהוא עדיין ימשוך קליקים ויניב תנועה לאתר.

דוגמה לכך היא אתר החדשות הישראלי Ynet. בעוד שלחלק מהידיעות יש סיכום תמציתי שמופיע כקטע מומלץ, מרבית הכתבות המעמיקות, הפרשנויות וסיפורי התחקיר מציעים תוכן ייחודי ומפורט שגורם לקוראים להיכנס ולצרוך את התוכן המלא. זה מדגים את הצורך של אתרים ליצור ערך עצמאי ובלתי ניתן לסיכום, על מנת לעודד קליקים גם בסביבת חיפוש של "תשובות מהירות".

התאמה לשינויים מתמשכים בפורמטים ותצוגות

אתגר מתמשך נוסף בתחום הוא קצב השינויים של גוגל בפורמטים ובתצוגות של הקטעים המומלצים והתשובות המהירות. לאורך השנים, גוגל ניסתה פורמטים שונים כמו טבלאות, רשימות, קטעי קוד, מענה קולי ועוד - כאשר התצוגה משתנה באופן דינמי בהתאם לסוג השאילתה ולכוונה המשוערת מאחוריה.

מבחינת מקדמי האתרים, המשמעות היא שיש להיות קשובים ועירניים לשינויים הללו בזמן אמת, ולהתאים את התכנים בהתאם. מה שהיה אופטימלי לקטע מומלץ לפני שנה, לא בהכרח יעבוד היום. נדרש מעקב מתמיד אחר התנהגות תוצאות החיפוש עבור מגוון רחב של שאילתות בנישה הרלוונטית, והסקת מסקנות על פי ההתפתחויות העדכניות.

לדוגמה, אם אתם מקדמים אתר מתכונים, שימו לב כיצד גוגל משנה את הצגת הקטעים המומלצים עבור שאילתות של שמות מאכלים ספציפיים. האם מודגשים יותר פרטי מתכון כמו רשימת מצרכים וזמני הכנה? האם מוצגות יותר תמונות או סרטוני הדרכה? התובנות האלה צריכות להשפיע על המבנה והתוכן של דפי המתכונים באתר שלכם, כדי להבטיח סיכוי מקסימלי להופעה בקטע המומלץ הרלוונטי.

בניית אמון ומותג כמפתח להתמודדות עם "דילוג" על האתר

נקודה אחרונה שחשוב לתת עליה את הדעת - גם אם המשתמשים מוצאים את המידע הרצוי ישירות בדף התוצאות, עדיין יש ערך אדיר בבניית מודעות למותג ואמון בקרב הקהל. כאשר האתר שלכם מספק את התשובה המוצגת בקטע המומלץ, גם אם המשתמש לא מקליק, הוא נחשף לשם המותג ולמומחיות שלכם בנושא.

כלומר, קידום אתרים בעידן של קטעים מומלצים וחיפושים ללא הקלקה הוא לא רק עניין של אופטימיזציה טכנית, אלא גם של מיצוב אסטרטגי של המותג כסמכות אמינה ומובילה בתחומו. ככל שאתם בונים יותר אמון ומוניטין דרך תוכן מרשים ובעל ערך, כך תגדל הסבירות שמשתמשים יבחרו בכם מבין שלל המתחרים - גם אם יוכלו לקבל תשובה בסיסית בדף התוצאות.

לאתרי חדשות כמו Haaretz או כלכליסט, למשל, יש יתרון בהקשר הזה. הצגה מתמשכת של התכנים שלהם בקטעים מומלצים בנושאי אקטואליה ופיננסים מחזקת את המיצוב שלהם כמקורות מידע אמינים ומשפיעים. גם אם חלק מהגולשים סופקו מהתקציר, ההכרה במותג שמאחוריו כמוביל בתחום היא נכס לא מבוטל שיכול להוביל למעורבות עתידית.

סיכום

כמו תמיד בעולם הקידום אתרים, הדינמיות והשינויים הם חלק מהשגרה. עלייתם של קטעים מומלצים וחיפושים ללא הקלקה מציבה אתגרים חדשים בפני מקדמי אתרים, אך גם מזמנת הזדמנויות. על ידי ניטור מתמיד של המגמות, אופטימיזציה מושכלת לקטעים מומלצים, והתמקדות בהפקת תוכן עשיר וסמכותי - ניתן להסתגל ולשגשג גם בנוף החיפוש המשתנה.

נכון, העובדה שגוגל מספקת יותר ויותר מידע על גבי דף התוצאות עצמו מהווה אתגר משמעותי. אך האתגר הזה גם מאלץ אותנו להעמיק, להשתפר וליצור תוכן שבאמת מעניק ערך ייחודי למשתמשים. בסופו של דבר, התוכן האיכותי והמותגים החזקים הם שישרדו ויצליחו גם בסביבה תחרותית זו.

המפתח הוא להפנים את השינויים ולאמץ חשיבה של קידום אתרים הוליסטי ואסטרטגי יותר. להשקיע בתכנים שלא ניתנים לסיכום בשורה בודדת, לבנות אמון ומוניטין שיגרמו למשתמשים לבחור בכם בכל זאת, ולזכור שקידום אתרים איכותי הוא מסע בלתי פוסק של הסתגלות ושיפור מתמידים. אז בואו נחבק את השינוי, נשכלל את האסטרטגיה, וניצור את התכנים שלא ניתן להתעלם מהם - גם בעידן החדש והמורכב הזה של חיפוש מידע ברשת.

צרו קשר
משכית 22, הרצליה פיתוח
09-9514276